Herdenking Bijlmerramp – 4 okt 2018

Op zondagavond 4 oktober 1992 voltrekt zich in de Bijlmermeer een ramp die diepe littekens zou achterlaten. Een Israëlisch vrachtvliegtuig stort neer op de flats Groeneveen en Kruitberg, in het hart van de Bijlmer. 43 mensen verliezen hierdoor het leven, waaronder de drie bemanningsleden van het vliegtuig. Vele anderen raken gewond.

Het ongeluk slaat een gat in de gevels van de flats die gedeeltelijk moeten worden gesloopt.

De boom die alles zag
De overlevenden en nabestaanden van de ramp richtten na de ramp een herdenkingsplaats in rondom “de boom die alles zag”, een boom op de rampplek die de crash en de brand had overleefd. Rondom deze boom werden waxinelichtjes en foto’s geplaatst. Jaarlijks vindt bij “de boom die alles zag” een herdenking van de slachtoffers plaats. Tijdens de herdenking vliegen er geen vliegtuigen over de Bijlmer, normaal een drukke aanvliegroute voor Schiphol.